Ayşe Hafsa Sultan Mezarı Başında Dualarla Anıldı…

Kanuni Sultan Süleyman’ın anneleri Yavuz Sultan Selim Han’ın eşi Ayşe Hafsa Valide Sultan vefatının 480. yılında Yavuz Sultan Selim Caminde bulundan mezarı başında anıldı.

Törene Törene; AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Fatih Belediye Başkan Vekili Hasan Suver, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Kulalılar derneği Başkanı Ercan Oğuz, çok sayıda vatandaş katıldı.

Mehter takımının verdiği mini konserin ardından Kur’an-ı Kerim okundu.

Yapılan duanın ardından kürsüye çıkan Kulalılar Derneği Başkanı Ercan Oğuz  konuşmasında:

Hafsa Validemiz, Kanuni Sultan Süleyman Han’ın anneleri ve Yavuz Sultan Selim Han’ın da hanımıdır. Kendisi Manisa’da uzun zaman kalmış ve şehre cami, hanlar gibi yapılar yaptırarak şehre büyük hizmetleri olmuştur. Aslen kendisi Kırımlıdır. Validemizin Manisa’ya hizmetlerinden dolayı her sene kentte bir anma töreni yapılıyor. Biz de 6 yıldır İstanbul’da Hafsa Sultan’ı anarak, ahlakını ve yaşayışını ve kendisinin nasıl bir evlat yetiştirdiğini, Osmanlı’ yı nerelere getirdiğini ön plana getirmeye çalışıyoruz.” Ardından İstanbul’da Manisalılar olarak bir vakıf kuracaklarından bahseden  Ercan Oğuz tüm katılımcılara teşekkür etti.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, konuşmasında şunları kaydetti:

“Milletler ve devletler zaman zaman büyük imparatorluklar kurar. Dünyada şu ana kadar 5 büyük imparatorluk geldi ve geçti. Bunlardan biri de Osmanlı İmparatorluğu. Devletlerin hayatı da insanlara benzer, doğarlar, büyürler ve sonra da çökerler. Her devlet tarihte izler bırakır. Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl yaşadı. Manisa milletvekili olarak 474 yıldır Hafsa Sultan’ı anıyoruz. İstanbul’da da 6 yıldır anılıyor. Tarihte de bilindiği gibi, Hafsa Sultan mesir macunuyla iyileşiyor. O dönemde de iyileştikten sonra Hafsa Sultan bir ferman yayınlar; ‘Bugünden itibaren bütün fakirlere, hastalara şifa olması için macunu karınız ve Manisa’da dağıtınız’ der. Ev ev kapılar çalınarak mesir macunu dağıtılır. Bu gelenek, 474 yıldır mesir macunu saçılarak devem eder. İnsanların ömrü yaşadıkları kadar değildir, anıldıkları kadardır. Hafsa Sultan, sen ne kadar büyük bir kadınsın ki, 480 yıldır anılıyorsun.”

Ayşe Hafsa Valide Sultan için yapılan duanın ardından, Ayşe Hafsa Sultan vasiyeti üzerine halka 1001 derde deva olduğu söylenen rengarenk mesir macunu halka dağıtıldı. Vatandaşlar mesir macunu alabilmek için metrelerce kuyruk oluşturdu. Aralarında kadınlar, yaşlılar ve çocuklarında bulunduğu kuyrukta vatandaşlar Manisa’ daki geleneğin türbede de sürdürülmesinden memnun olduklarını dile getirdi.
Kızıyla birlikte mesir macunu almaya gelen Manisalı bir vatandaş, “Mesir macununun burada dağılması beni Manisa’ya götürdü” dedi.